agnieszka@justlove.pl

Tort weselny – jaki wybrać?

Wszyscy fani słodkości z pewnością ucieszą się z dzisiejszego wpisu 🙂 Torty na przyjęciu weselnym zajmują miejsce szczególne, są nie tylko pysznym deserem, ale i pięknym elementem dekoracji. Co więcej odpowiednio zaaranżowane podanie tortu może stanowić jedną z weselnych atrakcji.

Torty mogą być naprawdę różnorodne. Ich wygląd zależy tylko od wyobraźni zamawiających i cukiernika! Poniżej zaprezentuję Wam kilka najpopularniejszych rodzajów tortów.

 

Naked cake – tzw. nagi tort. Jest on bardzo naturalny, ponieważ składa się jedynie z kilku warstw biszkoptu przełożonych dowolnym kremem oraz owoców. W takim torcie nie używamy masy cukrowej i kremów wokół. Jest z pewnością idealnym rozwiązaniem dla par, które marzą o rustykalnych ślubach, gdzie kwintesencją jest prostota i naturalizm. Elementem kluczowym w przypadku naked cake są owoce, które dodają soczystości, ale i pięknie wyglądają. Niekiedy do dekoracji stosuje się również żywe kwiaty. Nie ukrywam, że ten rodzaj tortu skradł moje serce!

 

 

 

Drip cake– Od pewnego czasu niezwykle modne stały się tzw. drip cake, czyli dosłownie „kapiące ciasto”. Zamierzony efekt uzyskujemy dzięki polewie, która spływa wokół tortu. Najczęściej jako polewy używa się czekolady lub wielobarwnego lukru. Trzeba przyznać, że efekt jest oszałamiający!

 

 

 

Tort angielski – Nadal bardzo popularne są torty angielskie, które swego czasu królowały prawie na wszystkich weselach. Jest to tort przełożony masą cukrową. Torty te mogą przybierać najróżniejsze kształty, ponieważ masa, z której są wykonane jest bardzo elastyczna. Niestety bardzo często są one dość ciężkie i sztuczne w smaku, dlatego warto wybrać sprawdzonego cukiernika.

 

 

.

 

Tort jako jedna z atrakcji wieczoru musi być spójny z całą koncepcją wesela. Jeśli stawiamy na elegancję i styl glamour również taki powinien być nasz tort. Poniżej przykłady niezwykle eleganckich tortów.

 

 

Tort ombre – Popularność zyskują również kolorowe torty wykonane techniką ombre, która polega na zastosowaniu kilku odcieni jednego koloru –  od najjaśniejszego do najciemniejszego jego tonu.

 

 

Jakiś czas temu pojawiły się także tzw. kredowe torty ślubne. Być może nie wyglądają, ale są w całości jadalne 🙂

 

 

 

 

Rodzajów i smaków tortów ślubnych jest wiele, przed ich wyborem trzeba się zastanowić jaki chcemy uzyskać efekt. Przede wszystkim warto dokonać degustacji różnych smaków, żeby być pewnym, który najbardziej odpowiada nam i naszym gościom. Pamiętajmy też, że tort ślubny jest przepiękną dekoracją, ale ma on być przede wszystkim smaczny 🙂

 

 

 

 

Photo credits: Wedding Forward, Deer Pearl Flowers, Ruffled Blog, Deer Pearl Flowers, My Cake School, Wedding Forward, Nouba.com, Mon Cheri Bridals, Nouba.com, Elegant Wedding Invites, Wedding Wire, MODwedding, Style Me Pretty, WeddingInclude, Wedding Chicks, HappyWedd.com, Cake Geek Magazine.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Facebook

Instagram

Follow Me on Instagram